» » ​Газовики вимагають від уряду адекватної ренти

​Газовики вимагають від уряду адекватної ренти


Експерти критично оцінили ініціативу уряду підняти рентну ставку на видобуток вітчизняного газу до 70%, оскільки це зупинить розвиток галузі і зруйнує перспективу нарощування власного видобутку, пишет издание «ukranews.com».

Про це вони заявили під час прес-конференції в п'ятницю, що пройшла в ІА "Главком".

Як відомо, Кабінет міністрів України пропонує парламенту ввести на 2015 рік підвищені ставки ренти при видобутку газу приватними компаніями. Відповідна ініціатива міститься в проекті змін до Податкового кодексу, внесеному до Верховної Ради.

За словами фінансового директора компанії "Карпати газ" Артура Сомова, компанії будуть змушені елементарно скоротити видобуток.

"Як результат, обсяг надходжень до бюджету залишиться на колишньому рівні, але Україна змушена буде докупити додатково в найближчі 3 роки близько 2500000000 м3 газу. При цьому, якщо в поточній ситуації близько 70% від виручки вітчизняних видобувних компаній повертається в бюджет України, то при закупівлю імпортного газу, всі 100% - це чистий валютний відтік з України ", - зазначає Артур Сомов. Генеральний директор НДіКБ бурового інструменту, доктор наук Ярослав Кунцяк також заявив, що прогноз по надходженню до Держбютжету від збільшення рентних платежів нереалістичний.

"Потрібно не відсотки ренти збільшувати і тим самим заморозити весь газовий видобуток в Україні, а допомагати компаніям розробляти нові родовища. У нас є наукові розробки як добувати газ на великих глибинах. Ми маємо чіткі розрахунки, що при цьому Україна повністю покриє свою потребу в газі з внутрішнього видобутку. Адже в 1970 роках на території України видобувалося понад 70000000000 газу! Все це можна реанімувати. В Україні одні з кращих фахівців у цій сфері і ще своя технологічна база. У нас велика кількість законсервованих родовищ ще з часів Радянського союзу, які можна вводити в роботу і добувати з них газ. Якщо розконсервувати і запустити в роботу ці свердловини, то видобуток підніметься вже найближчим часом на 30% ", - зазначає Ярослав Кунцяк.

Артур Сомов підкреслює, що несприятливі умови інвестицій у видобувні галузі переорієнтує інвесторів на Польщу і Румунію, які зараз створюють більш привабливі фіскальні умови для інвестування в добувну галузь.

"Так, за даними Ernst & Young (World bank database) гранична податкова ставка при видобутку нафти і газу в Польщі становить 19%, в Азербайджані 26%, а в Румунії - 30%. При цьому в Польщі та Азербайджані податки стягуються з прибутку, а не з доходу, як це робиться в Україні ", - відзначає він.

Директор департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян додала, що внутрішній видобуток нафти і газу в Україні перебуває в стані стагнації, але наша держава має невикористаний потенціал природного та нетрадиційного газу.

"За даними інших зарубіжних дослідницьких центрів (зокрема, Стратфор) Україна має значні поклади природного газу. Найбільша їх частина зосереджена в східному регіоні (близько 85%). На західні та південні регіони припадає приблизно 15% покладів (відповідно 10 і 5%) . але ситуація ускладнюється тим, що майже половина запасів газу перебуває на родовищах, що знаходяться в кінцевій стадії розробки ", - говорить Наталія Слободян.

Наталія Слободян також зазначила, що Україні дуже пощастило, адже ми володіємо потужними в Європі підземними сховищами газу, загальною ємністю близько 35 млрд куб.м. Ці потужності мають подвійне стратегічне значення для України: резерв на випадок збою поставок блакитного палива з Російської Федерації та потужний фінансовий актив у вигляді газового хаба.

Експерти ринку прогнозують, що при підвищенні Урядом ставки рентних платежів, приватні газовидобувні компанії скоротять персонал в 2,5 - 3 рази, а також відбудеться падіння обсягів вітчизняного видобутку в 1,5 - 2 рази протягом наступних трьох років, що призведе, у свою чергу до зростаючого дефіциту газу українського видобутку. У свою чергу його треба буде заміщати імпортним газом (до 0500000000 в 2015 році). Таким чином, державний бюджет кумулятивно недоотримає близько 12500000000 грн протягом наступних трьох років, а країна повинна буде додатково імпортувати 2500000000 м3 газу, що критично поглибить її енергозалежність від тієї ж Росії. І відповідальність за такий крок і його наслідки в повній мірі зараз на уряді України.


  Источник: http://ua-ru.info/
Просмотров: 1180; Комментариев: 0; Дата публикации: 30-12-2014, 03:56

Понравилась статья? Поделитесь ей с друзьями:
Не согласны или есть что добавить? - Напишите свой комментарий!

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Введите код:

Рекомендуем похожее:

"Microsoft-Україна": 70% використовуваного в держорганах ПЗ - неліцензійне

Компанія "Майкрософт-Україна" (Київ) оцінює частку неліцензійного програмного забезпечення,

У Криму заарештували активи "Приватбанку" Коломойського

Федеральна служба судових приставів (ФССП) заарештувала в Криму активи "Приватбанку", що належить

Стурбовані вкладники вимагають у НБУ ввести тимчасову адміністрацію в ПАТ " ...

Активіст громадського контролю ПАТ «Банк Національний кредит» провели пікетування Національного

Міфи про український бюджет

Ідея уряду скоротити державні витрати викликала в українців гнів та обурення. Подібна реакція

Копати по-новому. Як модернізували шахти у Європі

Україна передала в приватну власність найбільш рентабельні шахти. Ті копальні, що залишилися

Долар - пособник Путіна, але цим можна скористатися

Які чинники сучасного світу працюють на Путіна і як стерти посмішку з його обличчя? При ціні нафти

Австралия запретила продажу РФ компонентов для производства оружия

20-03-2022, 08:26
Речь идет о глиноземе и алюминиевой руде, которые являются важнейшими компонентами оружия и

Австралия предоставит Украине еще $15,5 млн военной помощи

20-03-2022, 05:58
Также Канберра обязалась выделить около 22 млн долларов на гуманитарную помощь гражданскому

США предложили Турции передать Украине российские С-400 - Reuters

20-03-2022, 04:07
Американская администрация призывала и другие страны поставить в Украину комплексы С-300 и С-400,