» » Скандальний суд щодо Шепелєвої не відбувся. Суддя Вовк вирішив захворіти

Скандальний суд щодо Шепелєвої не відбувся. Суддя Вовк вирішив захворіти


Заплановане на сьогодні засідання Печерського райсуду за скаргою адвокатів Галини Шепелєвої на дії Генеральної прокуратури України не відбулося. Після півтора годин очікування присутнім учасникам процесу, представникам ЗМІ та активістам "Автомайдану" повідомили, що засідання переноситься через ... хворобу судді Сергія Вовка. Наступна запланована дата засідання - четвер, 15 січня, сообщает издание «ukranews.com».

Як вдалося з'ясувати "Українським Новинам", нова скарга адвокатів Шепелєвій багато в чому повторює попередню, на підставі якої приймала рішення суддя Літвінова. Адвокати впевнені, що органи прокуратури надмірно затягують процес слідства. Правда, цього разу вони не вказують, які саме дії повинен зобов'язати здійснити прокуратуру суд, а посилаються на статтю, яка дає широке поле дій - від припинення справи до негайної передачі до суду для розгляду по суті.

Представники прокуратури продовжують стверджувати, що слідство практично не ведеться з вини самої Шепелєвій. "Прокуратура обмежена в процесуальних діях. З часу екстрадиції Шепелєвій в Україні ми постійно отримуємо висновки медичних експертиз, що стосовно Шепелєвій не можуть вестися слідчі дії через слабкий стан здоров'я підслідних. Ці висновки самі ж адвокати та представляють", - обурюється старший слідчий прокурор Генеральної прокуратури Андрій Попов.

Не мають наміру допускати повторення попереднього рішення Печерського райсуду і громадські активісти. "Гроші, вкрадені з" Родовід-банку ", знаходяться у Швейцарії. Зараз же відбуваються спроби припинити навіть кримінальне провадження щодо Шепелєвій, яка є безпосереднім учасником злочину і через рахунки якої ці гроші переводилися", - заявив журналістам представник "Автомайдану" Володимир Кочетков .

Раніше журналіст, а нині народний депутат України Сергій Лещенко звинувачував заступника Генерального прокурора Анатолія Даниленка в лобіюванні інтересів екс-керівника "Родовід-банку" Шепелева.

25 вересня 2014 суддя Печерського районного суду Ірина Литвинова задовольнила скаргу захисника Шепелєвій Г.М. і зобов'язала Генеральну прокуратуру України прийняти рішення про припинення кримінального провадження стосовно Шепелєвій Г.М. за фактом вчинення нею розкрадання майна АТ "Родовід Банк" в особливо великих розмірах, а також зняти арешт з приналежного Шепелєвій Г.М. майна. Фактично, кримінальна справа закривалася на стадії досудового розслідування, без розгляду судом обставин справи по суті.

Це рішення викликало широкий резонанс. Так, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Вищої ради юстиції Маркіян Галабала заявив, що суддя Літвінова допустила грубу помилку. За його словами, процедура припинення кримінального провадження на стадії досудового розслідування дійсно присутня в старій редакції Кримінально-процесуального кодексу. Однак, новий КПК прямо забороняє робити такі дії! Рішення про закриття провадження до попадання в суд - виключна компетенція сторони обвинувачення.

А заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко заявив, що суддя Литвинова перевищила свої повноваження. "У кожного є своя відповідальність на різних стадіях кримінального процесу. Слідчі зобов'язані розслідувати справи, процесуальним керівником є прокурор, і вже на нього покладено обов'язок визначитись: підлягає справа направленню до суду, чи ні. Тільки тоді, коли справа прийшла до суду з обвинувальним висновком , з'являються повноваження у судді. І це вже не слідчий суддя, це розгляд справи по суті", - підкреслив він.

2 жовтня 2014 Апеляційний суд м.Києва скасував рішення судді Литвинової, як незаконне. Крім того, за фактом винесення Литвинової завідомо неправосудного рішення Генеральною прокуратурою України було відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 375 ч.1 (винесення завідомо неправосудного ссудебного рішення) і ст. 364 ч.2 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

У той же час в кінці грудня прокуратура припинила провадження щодо Литвинової.

В даний момент щодо Шепелєвій проходить розслідування за статтею 191 (частина 5) Кримінального кодексу України. Вона обвинувачується в співучасті з чоловіком - екс-депутатом Олександром Шепелєвим у виведенні коштів вкладників "Родовід Банку" в сумі понад 300 мільйонів гривень на особисті рахунки, а також привласненні коштів від фіктивного ремонту офісної будівлі в центрі Києва. Гроші були виведені з банку в 2009-2010 роках, коли в банк була заведена тимчасова адміністрація на чолі з Шепелєвим. При цьому, в той час, коли вкладники домагалися повернення грошей, суми йшли на фіктивний ремонт офісу Галини Шепелєвої в центрі столиці.

У 2014 році Шепелєв втік з-під варти і зник, після чого був звільнений глава Держпенітенціарної служби. Зараз дружина Галина Шепелєва знаходиться в міжнародному розшуку.

На думку юристів, у разі задоволення вимог адвокатів кримінальну справу буде закрито, арешти знято, позови про компенсацію збитків відхилені, а дії подружжя Шепелєвих фактично легалізовано.


  Источник: http://ua-ru.info/
Просмотров: 945; Комментариев: 0; Дата публикации: 3-02-2015, 19:56

Понравилась статья? Поделитесь ей с друзьями:
Не согласны или есть что добавить? - Напишите свой комментарий!

Добавить комментарий!

Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Введите код:

Рекомендуем похожее:

​ Литва заборонила трансляцію одного російського каналу, ще двом винесла по ...

У середу 7 січня литовська Комісія з телебачення і радіомовлення (КТР) вирішила, що ряд російських

Комісія відсторонила з посади суддів, які визволили "беркутівця" Садовника ...

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) відсторонила від посади суддю Печерського районного

Стурбовані вкладники вимагають у НБУ ввести тимчасову адміністрацію в ПАТ " ...

Активіст громадського контролю ПАТ «Банк Національний кредит» провели пікетування Національного

У ГПУ немає доказів провини С.Арбузова у заволодінні коштами БТБ

Слідчі Генеральної прокуратури України не мають доказів провини екс-голови Національного банку

В які саме строки постанова судді у справі про адміністративне правопорушен ...

Постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після

Який має порядок оскарження постанов у справі про порушення митних правил з ...

Який має порядок оскарження постанов у справі про порушення митних правил за Митним кодексом

Австралия запретила продажу РФ компонентов для производства оружия

20-03-2022, 08:26
Речь идет о глиноземе и алюминиевой руде, которые являются важнейшими компонентами оружия и

Австралия предоставит Украине еще $15,5 млн военной помощи

20-03-2022, 05:58
Также Канберра обязалась выделить около 22 млн долларов на гуманитарную помощь гражданскому

США предложили Турции передать Украине российские С-400 - Reuters

20-03-2022, 04:07
Американская администрация призывала и другие страны поставить в Украину комплексы С-300 и С-400,